23 Ocak 2013 Çarşamba

S.A.V.


Yine bir döngü, hatırlamak ve hatırlatmak için. Kutlamak ve şükretmek için. Hangi takvimi kullandığımızın yine bir önemi yok... Önemli olan, (aslında unutmayacağımız sıklıkta) bize iletilen yolun neresinde olduğumuzun hesaplaşmasını yapabilmek.

Yüzeyde kalan ve zihnimizi meşgul eden gündelik sıkıntılar, çoğunlukla derinlerdeki meselelerle olan irtibatımızı zayıflatıyor ya da hepten kopartıyor. Bugün de, popüler tabiriyle "kişisel ajandamızda", "doğru düzgün yaşamak" ile ilgili, tutum ve davranışlarımızı gözden geçirmek için bir hatırlatıcı olmalıdır.

Bu bakış açısının nereye gideceği aşağı yukarı belli olduktan sonra, başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.

Günün önemli olayı, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) kutlu doğumu, yani Mevlid Kandili.

Bir şey dikkatinizi çekti mi ?

İsterseniz biraz zaman ayırıp araştırabilirsiniz. Karşılaşacağınız kaynakların çok büyük bir bölümünde, yukarıdaki ibare, "Hz. Muhammed (s.a.v)'in" şeklinde geçer... Peki açarak yazalım; Hazret-i Muhammed Sallâllahü Aleyhi Vesellem (Allah'ın rahmeti ve selamı üzerine olsun)... Kendisine duyulan sevgi ve saygıdan kaynaklı bir iyi niyet temennisi... Üstelik yalnızca onun için kullanılan bir ibare. Kendisinden önceki tüm peygamberler için (a.s.), yani Aleyhimüsselam, yani "Allah onlara selam etsin" kullanılıyor.

Şahsen aksi belirtilmediği sürece bir şeyin nasıl yapıldığı ile ilgili olarak, bana daha doğru gelen uygulamaları tercih ediyorum. Ancak burada şekilden öte, (kabul edilebilir ama şık olmayan) bir Türkçe hatası da yapılıyor. Düzeltmek de çok zor değil...

Bu detayda bakıldığı zaman da, diğer tüm temenni, istek ve duaların, "anlamadığımız" bir dilde yapılmasından dolayı olası yanlış uygulamalarının vereceği rahatsızlıkları nereye koyacağız...

Sevgili Levent Kazak'ın kulakları çınlasın, Neredesin Firuze filminde geçen ve benim çok beğendiğim bir yaklaşımı var. "Sen Allah ile konuşursan, buna dua denir. Allah seninle konuşuyorsa buna şizofreni diyoruz." Çok doğru değil mi?..

Bu gece kendi dilinizde konuşun onunla... Onun tavsiyelerini okurken de anladığınızdan emin olun...

Sevgiler.