18 Kasım 2015 Çarşamba

Seninki Kaç Metro

Bugün şöyle bir tweet yayınladım,

"metro izlenimi 2: bir vatandaş, yanındaki yolcunun okuduğu sözcüyü yırtıp attı ve bağırmaya başladı, niye rtenin yaptığı metroya biniyormuş!"

Ooo... Hiç olmadığı kadar olumlu-olumsuz tepki aldı. Tabi bunda sevgili Levent Üzümcü'nün aynı yayını "Şahane faşizm" yorumuyla paylaşmasında büyük pay var...

E tabi 140 karaktere sığmayan bir sürü detay var. İzninizle biraz açayım.

Öncelikle bazı bilgi notlarını bir kenara koyalım. Dünyanın en eski 2. yer altı toplu ulaşım sistemi, Taksim - Karaköy arasında (573 metre) 1871-1874 yılları arasında yapılmış. Özellikle İtalya'da asansör denilen sistemle çalışmasına karşın, yer altında çalışması nedeniyle ilk metrolardan sayılıyor.

Yine Taksim - 4.Levent arasındaki 6 duraklı, İstanbul'un 2. metro hattı, 1992 - 2009 yılları arasında, güncel ekonomik koşulların da etkisiyle bir miktar gecikmeli olarak yapımı tamamlanmış ve hizmete alınmıştır.

Bu tarihten sonra, öncelikle mevcut hatta yeni duraklar eklenerek uzatılmış, yeni hatlarla da bu ağ desteklenerek hizmetine devam etmektedir.

1983'ten sonra iktidara gelen hükumetle birlikte, ekranlarımızda "icraatın içinden" adlı bir propaganda programı izler olduk. Rahmetli babamın söylediğini hiç unutmam, "oğlum," demişti, "ben şimdi şehir kulübünde bir masaya çıksam ve desem ki, bugün küçük oğluma ayakkabı aldım, tüpü değiştirdim, ev kiramızı ödedim... hiç olur mu... Bunlar zaten benim görevim."

Şimdi; ilki 3 yılda, sonrakiler ortamın, ülke ekonomisinin ve teknolojinin izin verdiği makul sürelerde tamamlanan metro çalışmaları, temel olarak devletin (hükumet başka bir şey) vatandaşına sunmak zorunda olduğu konforlardan sadece biri... Buna duble yolları, köprüleri, hava limanlarını aklınıza ne gelirse eklemeniz mümkün...

Bu gibi hizmetlerin birer propaganda aracı olarak kullanılması, yanı sıra eğitim sisteminden beslenme alışkanlığına, yasaklanan özgürlüklerden baskılanan hayat tarzlarına, sürekli tekrarlanan kurgusal sanal gerçekliklere kadar pek çok etki sayesinde vatandaşımız da haliyle, on küsur yıldır iktidarda olan ama ondan 30 - 40 yıl öncesinde (hatta Cumhuriyetin ilanının hemen ardından) geriye dönüş de değil, kendi menfaatlerine uygun bir yönetimin etkisi altında kalıyor...

Faşizm, genel olarak tanımı gereği milliyetçi söylem üzerinden otoriter bir devlet düzeni kurmaya çalışan bir anlayışın adıdır. Ancak biz kimlikler üzerinden öyle küçük parçalara ayrıldık ki, kafa karışıklığı yaşayan ortalama insanımız, öz kaynağı acaba nelerden bahsediyor diye merak etme ihtiyacı duymadan, önüne din diye konan kurallar manzumesinin birleştirici olması umudunun peşinden koşuyor.

Aralarında iyice radikalleşenler de, işte malum bir takım siyah bayraklar sallamaya başlıyorlar. 

Tweete dönelim;

1 Her şeyden önce, bir başkasının sahip olduğu bir nesnenin (gazete), elinden izni olmadan alınıp yırtılarak yere atılması, yırtılanın içeriği ne olursa olsun bir suçtur.

2 Söz konusu gazetenin yine izinsiz olarak yırtılması, içeriğini değiştirmez. Basılı bir başka kopyasından aynı içeriğe ulaşılabilir. Bu içeriğin iddia ettikleri eğer doğruysa, bu, o gazete yırtılarak yok sayılamaz. Sayılırsa düpedüz aptallık olur.

3 Bu eylemden sonra olay mahalinde tepki gösterilmemiş olması, eylemi gerçekleştireni haklı hale getirmez. Nitekim buyurun tepkimi "darp edilme riski" olmadan buradan veriyorum. (yoksa hala var mı)

4 Yüksek tondan konuşmak, haklı olduğunuz anlamına gelmez. Söz konusu yapıyı, söz konusu kişi kendi cebinden yaptığı harcamalarla meydana getirmemiştir. Mevcut yapının her bir vidasında ülkenin, sorumluluklarını yerine getiren her ferdinin hakkı vardır.
...

Bu böyle uzar gider...

Tepkilerden bazıları için de söylenmesi gerekenler var şüphesiz.

Ne zaman başladığı belli olmayan toplumsal kutuplaşmamızın bir ürünü olarak; eylemi doğru bulanlar, kurabildikleri birkaç cümle içinde, özetle ancak "yalan bu" diyebilmiş, çoğunlukla da küfürle karışık hakaretlerde bulunmuşlardır.

Hazin olan, diğer kutuptakiler de çoğunlukla "Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyette ne arıyormuş" minvalinde, nispeten daha uzun cümleler kurmaktalar.

Değil sevgili arkadaşlar değil... O da değil, o da değil...

İkisinin arasındaki gri bölgede "hep birlikte" yaşamayı "tekrar" öğrenmemiz gerekiyor...

Yapmış olanlar daha iyi anlar, yapacak olanlar da anlamaya gayret etsin, çocuklarımızı bu saçma tartışmaların tırmandığı bir ortamda büyütemeyiz...

Bir sonraki nesil böyle bir şey olmamalı...

İçleri boşaltılmadan önceki halleriyle bazı kavramları, başkalarına anlatmamız gerekiyorsa, önce orijinal kaynaklar üzerinden kendi bilgilerimizi güncellememiz lazım...

Haydi bakalım :)

Sevgiler.